Випробувано на собі: як отримати посвідку на тимчасове проживання в Україні

Випробувано на собі: як отримати посвідку на тимчасове проживання в Україні

На початку серпня 2020 року в Білорусі відбулись вибори президента. Під час них на виборчі дільниці не пускали сторонніх спостерігачів. Це змусило людей засумніватися в цифрах Центральної виборчої комісії, згідно яких Александр Лукашенко набрав більше 80 % голосів, а його основна конкурентка Світлана Тіхановська - близько 10 %. Сотні тисяч білорусів, впевнених в підтасовуванні результатів, почали виходити на вуличні мирні протести. Силовики на це відповіли жорсткими заходами. Вони затримували і били протестувальників, а також співробітників ЗМІ, які висвітлювали ці акції. Серед постраждалих опинився і журналіст Євген Олійник, який після цього був змушений переїхати в Україну.
"Мій батько - етнічний українець, тут залишилося багато друзів і знайомих. Я був упевнений, що "коріння" допоможе мені отримати тут хоча б посвідку на тимчасове проживання ", - пояснює вибір країни Євген.

Підстави для тимчасової посвідки на проживання

Як виявилося, родовід ніяк не допоміг журналісту офіційно влаштуватися в Україні. Справа в тому, що його батько вже давно переїхав до Мінська, а згідно із законом, право на отримання посвідки на тимчасове проживання мають особи, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, батько, мати, діти, бабуся, дідусь, онуки, рідні брати і сестри) є громадянами України і проживають тут. Як уточнюється на сайті Державної міграційної служби, на отримання такої посвідки також можуть претендувати іноземці та особи без громадянства, які прибули для:

  • працевлаштування;
  • реалізації проектів міжнародної технічної допомоги;
  • проповідування релігійних віровчень, виконання релігійних обрядів тощо;
  • участі в діяльності філій, відділень, представництв та інших структурних осередків іноземних неурядових організацій;
  • для роботи у представництвах іноземних компаній, зареєстрованих у встановленому порядку;
  • провадження культурної, наукової, освітньої діяльності;
  • для участі в міжнародних та регіональних волонтерських програмах;
  • роботи кореспондентом або представником іноземних ЗМІ;
  • навчання;
  • возз’єднання сім’ї.


Крім того, на отримання посвідки на тимчасове проживання можуть претендувати іноземці та особи без громадянства, які інвестували в українське підприємство не менше 100 тисяч євро, або надавали інструкторську допомогу підрозділам Збройних Сил України та іншим військовим формуванням України.
За словами Євгена Олійника, значно спрощує процес отримання посвідки відкриття іноземною фірмою філії в Україні, як це зараз почали робити багато білоруських IT-компаній, або, коли місцеве підприємство пропонує працевлаштування. У таких випадках процес легалізації співробітника на себе бере роботодавець. Однак трапляється подібне щастя, в основному, лише з високооплачуваними фахівцями, на кшталт програмістів. Решті доводиться шукати інші способи, наприклад, оформлюватись як волонтери в громадські організації, що, знову ж таки, не всім вдається зробити.
Євгену з підставами для легального перебування пощастило, адже він одружився. Здавалося, що посвідка вже в його кишені, але іноземного гостя чекав неприємний сюрприз.

Перелік документів

У кожному названому вище випадку необхідно зібрати певний пакет документів. Їх список можна подивитися на сайті Державної міграційної служби або уточнити на «гарячій лінії» ДМС за телефонами: (096) 915-00-28, (050) 138-29-11.
Документи, які необхідно зібрати для отримання посвідки на тимчасове проживання на підставі шлюбу:

  1. Паспорт іноземця / іноземки і переклад, завірений нотаріусом.
  2. Паспорт дружини / чоловіка, копії паспорту.
  3. Довідка про реєстрацію місця проживання чоловіка / дружини.
  4. Свідоцтво про шлюб, а також його копії.
  5. Річна медична страховка.
  6. Близько 1000 гривень для сплати адміністративного збору.

Коли виникають будь-які питання щодо необхідних документів, Євген радить обов'язково звертатися на "гарячу лінію". З його слів, там завжди допоможуть.

"Мені відповіли на всі питання. Єдине, не попередили, що відповідно до закону «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства», посвідку на тимчасове проживання можна отримати, маючи візу D, яка видається, в тому числі, і на підставі свідоцтва про шлюб. Білорусам така віза не потрібна, але все одно необхідно виїжджати з країни і в'їжджати назад. Не знаю, для чого така норма була введена, але в нинішніх «коронавірусних» умовах вона може спричинити багато клопоту іноземцю. Мені ще пощастило, бо кордон в цей час був відкритий ", - говорить Євген Олійник.
За словами журналіста, на кордоні важливо упевнитися, що вам поставили позначку не тільки в паспорт, а й в електронну базу.
"Спілкувався з хлопцем, який три рази намагався подати документи в міграційну службу. Спочатку у нього були якісь проблеми зі страховкою. Потім, йому, як і мені, довелося виїжджати з України. На третій раз виявилося, що при перетині кордону, його не відзначили в електронній базі. Чим закінчилася ця епопея, на жаль, не знаю", - наводить приклад Євген.
Відмітимо, що нещодавно за ініціативою Міграційної служби Кабінет Міністрів України вніс зміни до Порядку оформлення посвідок на тимчасове проживання. Відповідно цих змін, громадяни країн із безвізовим порядком в’їзду в Україну (Азербайджан, Білорусь, Вірменія, Грузія, Молдова, Узбекистан), які перебувають в нашій державі на законних підставах, мають право подати документи на оформлення посвідки на тимчасове проживання без виїзду за межі України у зв’язку із зміною мети в’їзду.

Послідовність оформлення посвідки

Для зручності наших читачів-іноземців, які також планують отримати посвідку на проживання для возз'єднання зі своєю половинкою ми вирішили розписати поетапно, що необхідно робити:

  • В'їзд в Україну за короткостроковою візою С (якщо є візовий порядок для громадян вашої держави).
  • Шлюб з громадянином / громадянкою України.
  • Виїзд за межі України в країну громадянства.
  • Отримання візи D.
  • Повернення назад (Білоруси і представники, країн з якими діє безвізовий угоду можуть просто в'їхати і виїхати в той же день).
  • Подача документів з дружиною / чоловіком в міграційну службу.
  • Забирати картку необхідно особисто. Після її отримання обов'язково слід зареєструватися за місцем проживання. Якщо цього не зробити, то посвідку скасують.

Куди подавати документи

В який саме територіальний орган ДМС вам потрібно звертатися, можуть підказати на "гарячій лінії". У Києві документи приймають за адресою: вул. Березняківська, 4-А та вул. Петропавлівська, 11.

"Я тричі приїжджав на Петропавлівську: два рази подавати документи і один раз забирав посвідчення. Записатися туди в електронну чергу виявилося не реально. Тому приходив із самого ранку, ще перед їх відкриттям. Ближче до обіду вдавалося потрапити в потрібний кабінет. Черги були постійно. При цьому, іноземці, які не в перший раз робили посвідку, запевняли, що на Березняківській людей ще більше", - зазначив Євген.
Від інших білорусів, які також переїхали до Києва, журналіст дізнався, що документи подати можна ще й через паспортний сервіс, розташований в універмазі "Україна". За їхніми словами, черги там, начебто, менше, але за послугу доводиться доплачувати.

Працевлаштування

За словами юристки київського офісу найбільшої міжнародної юридичної фірми Dentons Олександри Піскун, прийом на роботу працівника-іноземця чи особи без громадянства відрізняється від прийому на роботу громадянина України тільки тим, що роботодавці мають право на застосування їх праці на території України на підставі дозволу, виданого відповідним контролюючих органом. Відтак, найбільшою складністю для роботодавців є саме отримання такого дозволу.
Законом України «Про зайнятість населення» передбачено чіткий перелік документів, які потрібно подавати роботодавцю для отримання такого дозволу, відтак, процедура є добре врегульованою.

"Важливо пам’ятати про те, що при прийомі на роботу роботодавець обов’язково подає повідомлення про прийняття на роботу працівника (в тому числі, працівника-іноземця чи працівника-особи без громадянства). Таке повідомлення неможливо подати без зазначення реєстраційного номера облікової картки платника податків працівника, а для іноземців чи осіб без громадянства такий номер треба отримувати окремо. Рекомендуємо враховувати необхідність отримання такого номеру при плануванні прийому на роботу працівника-іноземця чи працівника-особи без громадянства та погодити з таким працівником, чи необхідна йому допомога з отриманням реєстраційного номера облікової картки платника податків", - нагадує експертка.

Олександра Піскун відзначає, що іноземець, який отримав посвідку на тимчасове проживання, також має право реєструватись як фізична особа-підприємець.

Якщо вам потрібна консультація або допомога кваліфікованих юристів, ви можете вибрати з декількох сотень фахівців, зареєстрованих на нашому сайті, або просто залишити свій запит.

ПростоПрав - це онлайн ресурс, на якому кожна людина може запитати про юридичну консультацію та вирішити своє питання разом з юристом.

Розвиток ресурсу ПростоПрав відбувається за підтримки Міжнародного фонду "Відродження". 

 

Назад до списку